Jack Froese

ELECTION: Langley Township mayoralty candidate Jack Froese

A Voter’s Guide to key election questions.

Jack Froese

Running for mayor in Langley Township

.

Retired farmer and police officer, 64

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Currently mayor of the Township

.

Candidate provided bio: My wife, Debbie, and I grew up on farms in the Fraser Valley. In 1973 we were married in Abbotsford. In 1979 we moved to Langley, bought an egg farm and converted it to a turkey farm known as JD Farms Specialty Turkey. While my family and I worked on our turkey farm, I spent 19 years with the Vancouver Police Department, retiring in 2004. I enjoy volunteering, golf and spending time with my grandchildren.

.

Website: www.jackfroese.com

.

Facebook: @MayorJackFroese

.

Phone: 778-918-4917

.

Twitter: @MayorFroese

.

• Who is your favourite superhero, and why? Superman – He fights evil.

.

There are three candidates running for Langley Township’s mayor’s chair. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Fort Langley

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 40

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: All but one

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No, housing is within provincial jurisdiction. Municipality should assist where possible with DCC waivers, zoning, etc.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: LRT.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: Yes.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes.

.

8. Does Langley need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: No, expansion or LMH and providing alternative options for health care such as offsite clinics.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: Yes

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: Yes

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No. TOL taxes are among the lowest in the region at this time.

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: Yes

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: No

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: No

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: Yes

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: Yes

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: Yes

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No

Just Posted

VIDEO: Rivermen back on the ice in Langley tonight

In their game against West Kelowna tonight, Langley’s junior A hockey team gets into action at 7:15.

Louder helicopter partly to blame for rash of complaints in Surrey: RCMP

Police say helicopter training is conducted in Cloverdale because it’s ‘a very practical area where we do a lot of real police work’

Chances coming for public to have say on Langley tax rates

Local councillors will soon debate property tax rates for 2019.

Parking rules could limit ‘tandem’ spots in Langley

The Township is considering limits on restrictive parking in townhouse complexes.

End ‘exploitative’ parking fees at Lower Mainland hospitals, group says

HospitalPayParking.ca is criticizing a new contract between health authorities and Impark

VIDEO: Here’s what the B.C. legislature officers are accused of buying

Personal trips, purchases, alcohol and more laid out in 76-page report by Plecas

South Surrey mother ‘never called 911’ after killing daughter, court hears

Crown submits evidence shows Lisa Batstone wanted eight-year-old Teagan to die

Why would the B.C. legislature need a firewood splitter?

First sign of police involvement in investigation of top managers

New Canada Food Guide nixes portion sizes, promotes plant-based proteins

Guide no longer lists milk and dairy products as a distinct food group

Judge annuls hairdresser’s forced marriage to boss’ relative

Woman was told she’d be fired if she didn’t marry boss’s Indian relative so he could immigrate here

Video: Runaway Coquihalla dog returned to owner

Archer, the dog found roaming along Coq. Hwy. on Jan. 19, has been reunited with owner

Liberals look to make home-buying more affordable for millennials: Morneau

Housing is expected to be a prominent campaign issue ahead of October’s federal election

Most Read